Πάρκο και μόνο πάρκο;

28 09 2008

Χωρούν μέσα στο Καρατάσου η Ιατρική και η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ; Κατ’ εμέ ναι.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Την έγκριση της για τη στέγαση της Πολυτεχνικής σχολής και τμήματος της Ιατρικής του ΑΠΘ, στην υπό παραχώρηση έκταση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου στην Πολίχνη άναψε προ ημερών η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Το ΑΠΘ -σύμφωνα με το άρθρο της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- εκπονεί μελέτη (master plan) η οποία αφορά την πρότασή του για την ανέγερση των απαιτούμενων κτιρίων σε 220-240 στρέμματα, την υπογειοποίηση οδικών αρτηριών, προκειμένου να μην υπάρχει υπέργεια κυκλοφοριακή επιβάρυνση, τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης 12.000 θέσεων και πάρκου πρασίνου, το οποίο θα συντηρείται από το πανεπιστήμιο. Επίσης εκτός από την Πολυτεχνούπολη η μελέτη περιλαμβάνει την ανέγερση ακόμη ενός κτιρίου για τις ανάγκες της Ιατρικής σχολής λόγω της γειτνίασης της περιοχής με το νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”.

Στο παρακάτω γράφημα βλέπετε μια δική μου ιδέα για το πως θα μπορούσε να εξελιχθει η περιοχή:

Τα πλεονεκτήματα

– Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και της τοπικής οικονομίας με την παρουσία 10.000 φοιτητών.

– Η Ιατρική Σχολή θα γειτνιάζει με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424.

– Το ΑΠΘ θα αναλάβει και μέρος του κόστους για τη δημιουργία πάρκου, μειώνοντας έτσι το κόστος δημιουργίας και συντήρησης ενός τεράστιου πάρκου, από τον «φτωχό» Δήμο Πολίχνης. Είναι δεδομένο ότι το κόστος ενός τέτοιου πάρκου είναι αδύνατο να καλυφθεί από το Δήμο.

– Ο χώρος θα έχει ζωή και κίνηση επί 24ώρου βάσεως προστατεύοντας τον έτσι από το να καταλήξει «γκέτο».

Τα μειονεκτήματα

– Η Θεσσαλονίκη κατέχει την τελευταία θέση στην αναλογία πράσινου ανά κάτοικο με μόλις 2-3 τ.μ. έναντι 8-10 τ.μ. των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πόλεων.

– Ο δήμος Πολίχνης -που δίνει το δικό του αγώνα για τη μετατροπή του χώρου σε πάρκο υπερτοπικής σημασίας- δεν έλαβε καμία απάντηση από την ΚΕΔ σχετικά με το αίτημα του για την παραχώρηση της έκτασης του στρατοπέδου, σε αντίθεση με το ΑΠΘ που κατάφερε να λάβει σχεδόν άμεσα θετική απάντηση στο αίτημά του. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία εξαρχής συνεργασία των ενδιαφερομένων.

Οι γκρίζες ζώνες

– Δεν έχει γίνει σαφές τι χρήσεις γης έχει ανάγκη η περιοχή. Σίγουρα χρειάζεται πράσινο. Σίγουρα χρειάζονται χώροι αθλητισμού και πολιτισμού. Κανείς όμως δεν έχει καταθέσει μια αναλύτική μελέτη για το τι πραγματικά έχει ανάγκη η περιοχή.

– Δεδομένου ότι η περιοχή έχει αρκετά προβλήματα μικροεγκληματικότητας πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως θα εξασφαλιστεί κλίμα ασφάλειας μέσα στο πάρκο και δεν θα καταλήξει στέκι ναρκομανών, όπως συμβαίνει σε παρκα της περιοχής.

– Δίπλα στο πρώην Στρατόπεδο, υπάρχει ένα μεγάλο ρέμα που πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αξιοποίησης και ανάδειξης της περιοχής, καθώς το υδάτινο στοιχείο είναι πολύ σημαντικό.

– Επιπλέον, στο χώρο του Στρατοπέδου υπάρχουν πολλά κτίρια που κάποια ίσως θα μπορούσαν να διατηρηθούν και να αξιοποιηθούν για τις πολιστικές και λοιπές δραστηριότητες.

– Τέλος, πλησίον του πρώην Στρατοπέδου, υπάρχουν «βαριές» χρήσεις, όπως οι Αποθήκες του ΟΔΔΥ, αποθήκες καυσίμων και μικρές βιοτεχνίες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν.


Ενέργειες

Information

10 Σχόλια

29 09 2008
Kourtgeo

Εγώ νομίζω ότι αν δοθεί ο χώρος στο Απθ θα είναι η αρχή του τέλους για την δημιουργία ενός υπερτοπικού πάρκου γέματο πράσινο… Γιατί οι ανάγκες του Απθ κάθε χρόνο θα μεγαλώνουν και συνέχεια θα χτίζονται καινούργια κτηρία «εκτρώματα» όπως έγινε και γίνεται στην εκτάση που έχει στο κέντρο της πόλης!!Βλέπετε να έχει μείνει πολύ πράσινο στις τωρινές εγκαταστάσεις του Απθ…Εγώ πάντως δεν βλέπω…..

29 09 2008
exiled

Και το Α.Π.Θ. έτσι ξεκίνησε. Το πώς κατέληξε, το γνωρίζουμε άπαντες. Οπότε, στην ερώτηση του τίτλου, η απάντηση είναι ένα σαφέστατο «ναι».

29 09 2008
exiled

Αλήθεια, γιατί έχετε comment moderation;

29 09 2008
Πάρκο και μόνο πάρκο; | DentNEWS.net | Οδοντιατρική

[…] από το https://skg2020.wordpress.com […]

29 09 2008
skg2020

Γιατί αποκλείουμε το ενδεχόμενο να γίνει μια κατανομή με λογική;
Αν για παράδειγμα τα 2/3 παραχωρούνταν στο Δήμο Πολίχνης και το 1/3 στο ΑΠΘ πως θα μπορούσε το ΑΠΘ να επεκταθεί στην ιδιοκτησία του Δήμου Πολίχνης;
Αν μπουν κανόνες, είτε στο αρχικό συμβόλαιο, είτε ορίζοντας τον συντελεστή δόμησης γιατί αποκλείουμε να γίνει ένας πανεπιστημιακός χώρος με σεβασμό στο περιβάλλον και στους ανθρώπους; Όσοι έχουν πάει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού καταλαβαίνουν τι εννοώ. Άλλωστε απ’ ότι διαβάζω το σχέδιο του Πολυτεχνείου κάνει λόγο για υπόγεια πάρκινγκ. Ας αυξήσουν τους υπόγειους χώρους, ας απαγορέψουν τα υπαίθρια πάρκινγκ, ας αξιοποιήσουν το παράπλευρο ρέμα και ας φτιάξουν χώρους άθλησης και αναψυχής των φοιτητών. Δεν θέλει πολύ κόπο. Το καταφέρνουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης από τη Βουλγαρία έως τη Σουηδία…

26 10 2008
Γιάννης

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ «Όχι» στο χτίσιμο μιας τσιμεντούπολης στο Καρατάσιου [1]

Είναι γέννημα θρέμμα της Πολίχνης, μεγάλωσαν στη γειτονιά των Ανθοκήπων, στην καρδιά των οποίων βρίσκεται το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, ένας προνομιακός χώρος 689 στρεμμάτων. Και ενώ το όνειρό τους ήταν η έκταση αυτή να μετατραπεί σε ένα καταπράσινο πάρκο με αθλοπαιδιές, σήμερα οι πολίτες αυτοί, θεματοφύλακες της τελευταίας ελεύθερης έκτασης στην Πολίχνη, αναγκάζονται να δώσουν έναν δύσκολο και άνισο αγώνα για να αποτρέψουν το χτίσιμο μιας τσιμεντούπολης, η οποία μοιραία θα ακυρώσει το όραμά τους για μια… πράσινη γειτονιά.

Της Φανής Σοβιτσλή

Ο αγώνας των μελών της νεοσύστατης Κίνησης Πολιτών για το Στρατόπεδο Καρατάσιου Πολίχνης μοιάζει με αυτόν του Δαυίδ με τον Γολιάθ, που δεν είναι άλλος από την ίδια την πολιτεία που έδωσε, έστω και ανεπίσημα, το πράσινο φως για τη μεταστέγαση της Πολυτεχνικής σχολής και άλλων κτιρίων στην έκταση του Καρατάσιου. Σύμμαχο στον αγώνα τους έχουν πλέον και το δήμο Πολίχνης, ο οποίος, παρά την αρχική του πρόθεση να συμβιβαστεί με την ιδέα μια μεγάλης πανεπιστημιακής σχολής στην περιοχή του που θα τονώσει την τοπική οικονομία, έκανε τελικά πίσω υπό το βάρος των αντιδράσεων των πολιτών. Παρ’ όλα αυτά, ο αγώνας των κατοίκων που αναζητούν μια αχτίδα φωτός στο τσιμεντένιο τούνελ των δυτικών συνοικιών τώρα αρχίζει και αναμένεται δύσκολος.
Τα μέλη της Κίνησης που μίλησαν στη “ΜτΚ” είναι απλοί πολίτες, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, εργαζόμενοι που αποφάσισαν ότι το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους δεν… χωρά και δεν πρέπει να στριμωχτεί στο μπετόν που επιχειρείται να πέσει στο χώρο του πρώην στρατοπέδου. Γι’ αυτό και προσπαθούν στο λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους να ξεσηκώσουν τους πολίτες της Πολίχνης, πείθοντας τους να πουν ένα ηχηρό όχι στα όποια σχέδια για οικοπεδοποίηση. “Η όποια αξιοποίηση υπό την επίφαση της ανάπτυξης θα μας βρει αντίθετους. Η Κίνηση τουλάχιστον θα υπερασπιστεί τους κατοίκους και τα θέλω τους για πράσινες γειτονιές που είναι βασισμένες στο νέο ευρωπαϊκό μοντέλο”, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σάκης Λαζαρίδης.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το στρατόπεδο Καρατάσιου στήθηκε και αυτό, όπως και τα υπόλοιπα της Θεσσαλονίκης, από την εποχή του εμφυλίου πολέμου, τα οποία θα έπρεπε ήδη να είχαν αποδοθεί στην πόλη ως χώροι πρασίνου και αναψυχής. Αντ’ αυτού παραμένει σε “νεκρή” κατάσταση, κατατάσσοντας τους κατοίκους τόσο της Πολίχνης όσο και ευρύτερα της δυτικής Θεσσαλονικείς στην τελευταία θέση της ευρωπαϊκής λίστας με τη χαμηλότερη αναλογία κατοίκου και πρασίνου. “Κατά καιρούς είχαν πέσει διάφορες προτάσεις για την περίφημη αξιοποίηση του χώρου, από γήπεδο, εμπορικό κέντρο, ΙΚΑ και σήμερα ακούσαμε για τη μεταστέγαση της Πολυτεχνικής σχολής. Όλα αυτά για μας ήταν άκρως ανησυχητικά, ωστόσο δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα, γιατί το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν ήταν ξεκάθαρο”, λέει χαρακτηριστικά το μέλος της Κίνησης Γιώργος Ταχταλίδης. Σήμερα όμως, προσθέτει ο ίδιος, που ξεκαθάρισε το τοπίο και έγινε γνωστό ότι ιδιοκτήτρια του χώρου είναι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), οι πολίτες που επιθυμούν η έκταση του Καρατάσσιου να μη γίνει βορά σε επενδυτές, ακόμη και αν αυτοί είναι το κρατικό πανεπιστήμιο, οφείλουν να βγουν μπροστά και αν χρειαστεί να συγκρουστούν.
“Για μας είναι ξεκάθαρο ότι καμία άλλη χρήση δεν θα γίνει δεκτή, παρά μόνο πράσινο και πολιτισμός. Οι δήμαρχοι των γειτονικών περιοχών δήλωσαν ότι είναι μαζί μας, έστω και αν σκέφτονται παράλληλους τρόπους για την ανάπτυξη. Και εμείς από την πλευρά μας τους θέλουμε αρωγούς και όχι αντιπάλους”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ταχταλίδης.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΓΙΑ… ΞΕΚΑΡΦΩΜΑ
Στο χώρο του Καρατάσιου, όπου τρύπωσε ο φακός της “ΜτΚ”, δεν θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει εικόνα εγκατάλειψης. Στο παρελθόν ο δήμος αξιοποίησε μόλις 20 στρέμματα, όπου διαμόρφωσε τους εσωτερικούς δρόμους, έφτιαξε κιόσκια και κάποια κτίρια για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων. Την πιο χαρούμενη εικόνα ωστόσο αποτελεί η παιδική χαρά μέσα σε ένα σχετικά πράσινο χώρο, που όμως είναι “νεκρός”. Τα μέλη της Κίνησης καταγγέλλουν όμως ότι όλα αυτά έγιναν για… ξεκάρφωμα, για να δικαιολογηθεί το κονδύλι που πήρε ο δήμος ύψους 223.000 ευρώ από το αυτοδιοικητικό πρόγραμμα Θησέας. “Η παιδική χαρά δεν λειτουργεί ούτε και ο χώρος μπροστά από την πύλη είναι απόλυτα επισκέψιμος, παρά μόνο για κάποιες περιβαλλοντικές δράσεις από σχολεία”, τονίζει η Ειρήνη Καρακασίδου και συμπληρώνει ότι για την ίδια η έκταση του πρώην στρατοπέδου είναι ο κατάλληλος χώρος, για να γίνει το όνειρο των κατοίκων πραγματικότητα. “Τι να την κάνουμε την Πολυτεχνική σχολή ή όποιο άλλο κτίριο για το οποίο θα χρειαστεί τσιμέντο; Εγώ θα ήθελα ο χώρος αυτός να γεμίσει πράσινο, για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά και οι ενήλικες να παρακολουθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις”.
Μάλιστα στην Κίνηση υπάρχουν και κάποιοι που οραματίζονται μεγαλεπήβολα σχέδια για την έκταση: όπως το να γίνει ένα πάρκο όπως το Hyde Park του Λονδίνου. “Ίσως αυτό ακούγεται πολύ φιλόδοξο, αλλά μπορούμε να σκεφτούμε αξιόλογα πράγματα πιο εφικτά. Ο χώρος είναι ό,τι πρέπει για ένα πάρκο, το οποίο όμως θα φυλάσσεται ή ακόμη και ένα τύπου μικρό ζωολογικό κήπο”, αναφέρει ο Γιάννης Λυγεράκης, ο οποίος σημειώνει μάλιστα ότι η φύλαξη που είναι και ζητούμενο θα μπορεί να γίνει και από ομάδες εθελοντών.

ΕΡΜΑΙΟ ΣΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ
Στις προτεραιότητες της Κίνησης Πολιτών πάντως είναι και η δενδροφύτευση, όπως και η προστασία του χώρου, όπου κατά καιρούς σημειώθηκε πλιάτσικο. Τα μέλη της καταγγέλλουν ότι το στρατόπεδο είναι ξέφραγο αμπέλι και διάφοροι υφάρπαξαν ανενόχλητοι σίδερα, διάφορα αντικείμενα για να τα μεταπωλήσουν, ακόμα και χάλυβα που βρέθηκε στις αποθήκες. “Ακόμα και τα κιόσκια που φτιάχτηκαν ή και η τα παιχνίδια της παιδικής χαράς κινδυνεύουν να γίνουν καυσόξυλα για το χειμώνα”, ανέφερε ο κ. Ταχταλίδης. Μάλιστα, όπως σημείωσε και ο επικεφαλής της Κίνησης κ. Λαζαρίδης, επόμενος στόχος τους είναι να πραγματοποιούν συμβολικές καταλήψεις στο χώρο, ενέργεια που εκτιμούν ότι θα συσπειρώσει τους πολίτες για την περιφρούρηση του χώρου. Δηλώνουν ότι θα εναντιωθούν σε κάθε κίνηση που θα επιχειρηθεί για την οικοπεδοποίηση του χώρου, ενώ αν χρειαστεί, θα συμφωνήσουν και σε δημοψήφισμα για το πώς βλέπουν οι πολίτες την πολυπόθητη αξιοποίηση του Καρατάσιου.

[1] http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=27044

1 12 2008
vasilis

μακαρι παιδια να γινουν παρκα σε ολα τα στρατοπεδα της πολης

το κακο με την πολη μας ειναι οτι χωροι υπαρχουν αλλα δεν τους εκμεταλλευομαστε!!!!
εκτος απο το στρ καρατασου υπαρχει και το στρατ παυλου μελα το οποιο ειναι επισης τεραστιο και θα μπορουσε να γινει ολοκληρο μητροπολιτικο παρκο δυτ συνοικιων…

ααα και επισης να φυγει αυτη η ρημαδα η εκθεση,επιτελους να αναπνευσουμε!!!!

27 03 2009
20 04 2009
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΑΖΕΤΗΣ

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΜΠΕΤΟΝ!!!
ΕΛΕΟΣ!!!
ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

13 08 2009
Δημήτρης

Ειναι πολη καλη η ιδεια να μεταφερθουν εκει η Ιατρικη Σχολη και το Πολτυχνειο ετσι θα υπήρχαν συγχρονες εγκαταστασεις οι οποιες χρειάζονατι αν θέλουμε ενα Πολυτεχνειο το οποιο να παραγει εργα και μελέτες γιατι οι υφιστάμενοι χωροι του ΑΠΘ δεν αρκουν και αφετερου ο υπολοιπος χώρος θα ητνα πολη ωραιο να δημιουργηθει ως campus οπως διαθέτουν τα πανεπηστημια του εξωτερικου με πολυ παρσινο και αθλητικές εγκαταστασεις ετσι θα ειχαμε 4 οφελη.
1. Καινουργιους χωρους πανεπστημιου
2. Δημηουργια πρασινου στο πρων σταρτοπεδο
3.Τα κτηρια που τωρα φιλοξενουν την Πολυτεχνικη σχολη και την Ιατρικη θα δίνονταν στις υπολοιπες σχολες ετσι να ειναι πιο ανετες δεδομένου της έλειψης χώρου που υπαρχει και αμφιθεάτρων
4.Αυτο θα σήμαινε αναπτυξη για την δυτικη περιοχη της πολης καθως θα δημιουργούναταν νέες θέσεις εργασιας και το φοιτικτικο δυναμικο θα μετακινούντα στα δυτικα βελτιόνωντας οικονομικα την περιοχη

Σχολιάστε