Σώθηκε κι απ’ αυτούς το λιμάνι…

29 08 2008
Απομακρύνεται οριστικά η λύση της κατασκευής νέου δικαστικού μεγάρου στο χώρο του λιμανιού Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Καντούρη στη Μακεδονία.

Την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης καλεί σε σύσκεψη όλους τους αρμόδιους φορείς της πόλης, προκειμένου να ζητήσει εναλλακτικές προτάσεις για άλλες τοποθεσίες. Η λύση που ενδεχομένως να συζητηθεί είναι αυτής της εκμετάλλευσης του πάρκιγκ του δικηγορικού συλλόγου.

Πως γλίτωσε το λιμάνι, αφού έχει εξαγγελθεί ήδη δυο φορές από τα χείλη του πρωθυπουργού; Επειδή το σημείο που είχαν χωροθετήσει για εγκατάσταση του νέου δικαστικού μεγάρου, το είχαν παράλληλα υπολογίσει και ως κόμβο για την ένωση της υποθαλάσσιας με το υπάρχον οδικό δίκτυο.

Βέβαια, θα γίνει η υποθαλάσσια αρτηρία; Ποιος ξέρει. Ελπίζουμε όχι…

Εκείνο το κτίριο του Δημόκριτου που θα χρησιμοποιούνταν από τα Δικαστήρια ξέρει κανείς τι έγινε;

ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Την ώρα που το κεντρο της πόλης ασφυκτιά, η περιοχή των δικαστηρίων είναι από τις πιο υποβαθμισμένες της πόλης ίσως είναι ευκαιρία να δοθεί μια ανάσα σ’ αυτό το σημείο της πόλης. Πως; Με την απομάκρυνση των δικαστηρίων από την περιοχή και την μεταφορά τους σε ένα πιο βολικό για όλους σημείο.

Που θα μπορούσε να είναι αυτό; Ίσως κοντά στο νέο Αστυνομικό Μέγαρο και κοντινότερα στις δικαστικές φυλακές Διαβατών. Δηλαδή στη Δυτική είσοδο της πόλης που διαθέτει μεγάλες εκτάσεις και πολλά παλιά εργοστάσια και στρατόπεδα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αναλόγως.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να εξεταστούν και οι λύσεις των Στρατοπέδων Καρατάσου και Νταλίπη, αλλά με εκμετάλλευση ενός πολύ περιορισμένου χώρου, με πολλές υπόγειες εγκαταστάσεις και παρκινγκ και ταυτόχρονη ανάπλαση όλου του υπόλοιπου χώρου που πρέπει να αποδοθεί στους κατοίκους.

Είναι μοναδική ευκαιρία για το Βαρδάρι, με τη δημιουργία του σταθμού μετρό την ανάπλαση της δυτικής εισόδου της πόλης και την αναβάθμιση του λιμανιού να δημιουργηθεί ένας κάθετος άξονας πρασίνου που θα ενώσει ουσιαστικά τη λεωφόρο Λαγκαδά με την παραλία της πόλης.

Στο πρόχειρο σχέδιο βλέπετε μια πρόταση, γκρεμίσματος του δικαστικού μεγάρου και του κτιρίου του ΙΚΑ, διατήρηση του υπόγειου πάρκινγκ κάτω από το χώρο του δικαστικού μεγάρου και δημιουργία ενός άλσους με τεχνητή λίμνη (με βάρκες για κωπηλασία), μεγάλα μονοπάτια και ποδηλατόδρομους,

Παράλληλα μέσα στο πάρκο μπορούν να αναδειχθούν τα ιστορικά τείχη της πόλης και να δημιουργηθούν 1-2 αναψυκτήρια προκειμένου το παρκο να έχει ζωή μέρα και νύχτα και να είναι ασφαλές.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

5 Σχόλια

30 08 2008
tasos

Όμορφη ιδέα.
Οι πολίτες υποθέτω ότι συμφωνούμε.
Τα «αρπακτικά», «συμφέροντα», «νταβατζήδες» κλπ όμως;

3 09 2008
dentnews

Αυτούς απλά δεν θα τους επιτρέψουμε να ξαναβγούνε… Πως σου φαίνεται σαν ιδέα;;; Γιατί οι πολίτες πρέπει όταν συμφωνούν με κάτι να το στηρίζουν και με τις πράξεις τους.

Φιλικά,

http://dentnews.wordpress.com !

7 09 2008
skg2020

Δικαστικό Μέγαρο με προοπτική

του Χάρη Βεργούλη
δικηγόρου, πρώην γεν. γραμματέα ΔΣΘ

Πριν από δέκα και πλέον χρόνια ο γράφων είχε προτείνει την κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου σε χώρο εκτός του κέντρου της πόλης. Τότε υπήρξε αρχικώς από σκεπτικισμός μέχρι λοιδορία.

Τώρα διαβάζω στις εφημερίδες ότι ο υπουργός της Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης υιοθετεί την πρόταση αυτή και εγκαταλείπει την ούτως ή άλλως θνησιγενή αρχήθεν και ανέφικτη λύση του χώρου του ΟΛΘ.
Όλα αυτά τα χρόνια δαπανήθηκαν σημαντικά κονδύλια στο υπάρχον μέγαρο, το οποίο όμως βελτιώθηκε… επί τα χείρω. Πεταμένα χρήματα και για το θεαθήναι ότι δήθεν κάτι γίνεται.
Φοβάμαι ότι η εξαγγελία Χατζηγάκη είναι και αυτή για το θεανήναι και ενόψει εγκαινίων της ΔΕΘ στο πλαίσιο της γνωστής και τετριμμένης ευκαιριακής κατ’ έτος παροχολογίας, για να κατευνάσουμε τους Θεσσαλονικείς και βλέπουμε…
Δικαστικό μέγαρο με συμπληρωματικά κτίρια για δικαστικές φυλακές, τμήμα μεταγωγών, σήμανση, ΔΟΥ και όλες τις συναφείς με τη δικαιοσύνη υπηρεσίες, με χώρους στάθμευσης, εστίασης κτλ. σε οικόπεδο του δημοσίου, εγγύς της περιφερειακής οδού ή σε οικόπεδο στρατοπέδου, ώστε να ανασάνει και το κέντρο της πόλης από 5.000-6.000 ανθρώπους, οι οποίοι εισέρχονται καθημερινώς στην περιοχή του νυν δικαστικού μεγάρου.
Σε πρόσφατη (30.5.2008) επιστολή μου προς τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, εκτός από άλλα σοβαρά θέματα της δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη, έθετα και το θέμα της ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου, εξ υπ’ αρχής, ώστε να αποφευχθούν η εμβαλωματικές, σπασμωδικές και πρόχειρες λύσεις, οι οποίες εμπεριέχουν το σπέρμα της προσωρινότητας. Απάντηση βέβαια δεν έλαβα και πιθανολογώ ότι και στο παρόν δεν θα υπάρξει, διότι συνεχώς προχειρολογούμε και οι πολιτικοί μας ακολουθούν αυτή την πεπατημένη.
Το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση ούτε για πρόχειρη υποσχεσιολογία και φυσικά δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι η ημετέρα πρόταση, για την οποία παλεύω πέραν της δεκαετίας, θα ευδοκιμήσει τώρα, μολονότι έχουν αλλάξει κάπως οι συνθήκες.
Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι η συσπείρωση όλων των φορέων της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας, περιλαμβανομένων και των τοιούτων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και όλων των πολιτικών ανδρών και γυναικών, οι οποίοι να απαιτήσουν από τον πρωθυπουργό να δεσμευθεί, ώστε να υλοποιηθεί το έργο αυτό, το οποίο δικαιούται η Θεσσαλονίκη, αλλιώς θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα οι συσκέψεις, θα επιδεικνύονται μακέτες, θα παρέχονται αφειδώς υποσχέσεις, θα φωτογραφίζονται οι παράγοντες, θα παίζουν οι δίαυλοι και τα ναυάγια θα διαδέχονται το ένα το άλλο. Και εμείς, νομικοί τε και πολίτες, θα αναμένουμε μοιραίοι και άβουλοι μήπως επισυμβεί κανένα θαύμα.

Σεπ 07, 2008 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

2 12 2008
vasilis

απο τις πιο ωραιες προτασεις

αν γινει εκει παρκο και λιμνη μιλαμε η θεσσαλονικη θα ανεβει δυο επιπεδα πιο πανω,ειδικα αν συνδυαστει και με το παρκο ανατολικα στον χωρο της εκθεσης θα μιλαμε για δυο οασεις στα ορια του κεντρου

γιατι ομως να φαινεται τοοοσο μακρινο????

8 07 2010
μαρια

το μόνο σίγουρο ότι θα υποβαθμισθεί περισσότερο η περιοχή γιατι σίγουρα μόλις τα γκρεμίσουν σίγουρα θα βρουν αρχαία και η αρχαιολογική θα σταματήσει τις εργασίες αυτό δεν έγινε 500 μέτρα πιο πάνω επι της λαγκαδά πριν της 12οροφες όταν γκρέμισαν την παραγκούπολη ενω λέγαν για πάρκο και για λίμνη ξαφνικά μοστράραν μια πινακίδα ότι υπάρχουν αρχαία το ίδιο και απέναντι στην αγίου δημητρίου με λαγκαδά που τουλάχιστον 15 χρόνια είναι περιφραγμένο λόγω αρχαίων ένα κομμάτι του πάρκου είναι τακτική των τελευταίων ετών ειδικά σ΄αυτή την περιοχή μόνο να γκρεμίζουμε και όχι να χτίζουμε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: