Λαχανόκηποι, όπως… “La Defence”

26 05 2010

από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 26/05/2010

Της Βαρβάρας Ζούκα

Τρεις εμβληματικοί πύργοι προτείνεται να αποτελέσουν τον πυρήνα του νέου επιχειρηματικού πάρκου το οποίο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, στα πρότυπα του γαλλικού “La Defence”. Ο θεωρούμενος ως ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός πόλος της Ευρώπης αναμένεται να λειτουργήσει ως πιλότος για την ανάπτυξη της περιοχής των Λαχανοκήπων, η οποία σήμερα παρουσιάζει εικόνα πλήρους υποβάθμισης.

Η πολεοδομική ανάπτυξη και η αξιοποίηση της περιοχής των Λαχανοκήπων μελετήθηκε από πολυμελή ομάδα πολεοδόμων, οικονομολόγων και νομικών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή πολεοδομίας Παναγιώτη Σταθακόπουλο, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης, ύψους 350.000 ευρώ, που είχε υπογραφεί μεταξύ των δήμων Θεσσαλονίκης και Μενεμένης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας
Σύμφωνα με την πρόταση των μελετητών, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, το προσφορότερο σενάριο για την ανάπτυξη των Λαχανοκήπων είναι αυτό της δημιουργίας στην περιοχή ενός επιχειρηματικού πάρκου όπου θα δραστηριοποιηθούν επιχειρήσεις που ασχολούνται, μεταξύ των άλλων, με την υψηλή τεχνολογία.

Το πάρκο προτείνεται να έχει έκταση περίπου 376 στρεμμάτων και να αναπτυχθεί γύρω από την εκβολή του Δενδροποτάμου, καλύπτοντας το ανενεργό γήπεδο του Θερμαϊκού, τον χώρο των πρώην βυρσοδεψείων, τμήμα του στρατοπέδου “Κακιούση” και το βορειοδυτικό τμήμα του λιμανιού μεταξύ του έκτου προβλήτα και του Δενδροποτάμου.
 Το γαλλικό  επιχειρηματικό πάρκο «La Defence».Η συγκεκριμένη πρόταση, σύμφωνα με τη μελέτη, προσφέρει τον πλέον συνεκτικό και εντυπωσιακό αστικό σχεδιασμό, δεδομένου ότι το επιχειρηματικό πάρκο αναπτύσσεται γύρω από το υδάτινο στοιχείο. Τα γραφεία που θα αναπτυχθούν στην περιοχή θα καταλάβουν έκταση περίπου 150.000 τ.μ. και θα φιλοξενήσουν επιχειρήσεις που ασχολούνται κυρίως με τον τριτογενή και τους τομείς των μεταφορών και της επικοινωνίας.

Πολυλειτουργικός χαρακτήρας
Στόχος των μελετητών είναι η υπό αξιοποίηση περιοχή να προσλάβει πολυλειτουργικό χαρακτήρα, ώστε να έχει ζωή και τις ώρες κατά τις οποίες τα γραφεία θα είναι κλειστά. Προς αυτή την κατεύθυνση το επιχειρηματικό πάρκο προτείνεται να πλαισιωθεί με ζώνες πρασίνου 60 στρεμμάτων, με κατοικίες υψηλής ποιότητας και με κοινωνικές χρήσεις που θα αναπτυχθούν σε έκταση 40 στρεμμάτων.
Στο ίδιο πλαίσιο εξάλλου εντάσσεται και η πρόταση για την εφαρμογή προγραμμάτων αστικής ανάπλασης σε συγκεκριμένες ζώνες εντός της περιοχής των Λαχανοκήπων, οι οποίες διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Μεταξύ των άλλων προτάσσονται η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της οδού 26ης Οκτωβρίου, η ανάπλαση της παραδοσιακής συνοικίας “Αρμένικα” και των “Ξυλάδικων” και η αναβάθμιση της ζώνης που οριοθετείται νότια από την οδό Μοναστηρίου, ανατολικά από την οδό 26ης Οκτωβρίου και νότια και δυτικά από την οδό Αναγεννήσεως.

Στρατηγική σημασία

Η περιοχή των Λαχανοκήπων καλύπτει έκταση 2.130 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 1.880 βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ τα 250 ανήκουν στον δήμο Μενεμένης. Βόρεια συνορεύει με την οδό Μοναστηρίου και τους δήμους Αμπελοκήπων και Μενεμένης, ανατολικά εφάπτεται στον κόμβο του Βαρδαρίου και τη δυτική είσοδο της πόλης, νότια οριοθετείται από την 26ης Οκτωβρίου και δυτικά κλείνει στο ρέμα του Δενδροποτάμου.
Οι Λαχανόκηποι θεωρείται ότι έχουν στρατηγική σημασία για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, καθώς η περιοχή γειτνιάζει με το λιμάνι, τον σιδηροδρομικό σταθμό και το κέντρο της πόλης, ενώ είναι άμεσα προσβάσιμη μέσω μεγάλων μεταφορικών αξόνων, όπως ο ΠΑΘΕ, η Εγνατία οδός και η περιφερειακή.
Σήμερα ωστόσο η περιοχή είναι όχι μόνο αισθητικά αλλά και περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη λόγω της ρύπανσης του εδάφους με χημικές ουσίες από τη λειτουργία των παλαιών βυρσοδεψείων και λόγω της γειτνίασής της με εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και άλλων βιομηχανιών.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

3 Σχόλια

27 05 2010
ο δείμος του πολίτη

Είναι μία πρόταση που κινείται αποκλειστικά στον κατασκευαστικό τομέα. Για το θέμα των ουρανοξυστών έχω εκφράσει από παλιά τις διαφωνίες μου -με αφορμή άλλο θέμα. Απλά βλέπω ότι σε κάθε περιοχή προσπαθούν να φτιάξουν μία ξεχωριστή τεχνόπολη (κάτι ανάλογο ευαγγελίζεται και η Πυλαία).

17 10 2010
χρηστοσ

να γηνουν και πολλη σιντομα //Να μαζεψουν και σκουπιδια

8 07 2011
MARIA FAKA

για ποια δεκαετία προβλέπονται όλα τα παραπάνω; η μήπως για τον επόμενο αιώνα ; οι ιδιοκτήτες της περιοχής και όσοι ενδιαφέρονται για την αξιοποίησή της, κουράστηκαν να διαβάζουν μεγαλεπήβολα σχέδια τα οποία ομως θαβονται στο όνομα ποιών αραγε συμφερόντων ;
Μαρία Φάκα 6977063923

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: