Όλα τα ‘χε η Αριστοτέλους…

14 04 2010

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ενημερώθηκε από τις περιφερειακές υπηρεσίες του για την πρόθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην τοποθέτηση ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνδέεται ιστορικά με την Θεσσαλονίκη. Η προσφορά του στην εξέλιξη και πρόοδό της πόλης αλλά και η συμβολή του στην σύγχρονη ιστορία της χώρας μας είναι αναμφισβήτητη. Η τοποθέτηση του ανδριάντα του ως εκ τούτου αποτελεί μια αυτονόητη κίνηση τιμής και μνήμης. Ο τρόπος και ο χώρος, όμως, που θα επιλεγεί για την τοποθέτηση του ανδριάντα του και την απότιση φόρου τιμής στον σημαντικό πολιτικό πρέπει να συνάδει με την προσωπικότητά του καθώς και με την αισθητική και την ιστορία του χώρου που θα επιλεγεί.

Η επιλογή του χώρου της Πλατείας Αριστοτέλους – που συνιστά νεώτερο μνημείο και επιπλέον δεν συνδέεται ιστορικά με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή – για την τοποθέτηση ενός αναντίστοιχου με τα ανωτέρω, ανδριάντα του, συντελέστηκε με τρόπο που γεννά εύλογα ερωτηματικά. Ειδικότερα, η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα προέβαλε σημαντικές ενστάσεις για τη χωροθέτηση του ανδριάντα, οι οποίες αφορούσαν αφ ενός σε ζητήματα αισθητικής και σε έμμεση βλάβη του μνημείου και αφ ετέρου στη σκοπιμότητα τοποθέτησης του στο συγκεκριμένο χώρο, καθώς δεν συνδέεται με το περιβάλλον και την ιστορία του. Οι αντιρρήσεις της Υπηρεσίας παρακάμφθηκαν στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Θεσσαλονίκης το οποίο με οριακή πλειοψηφία (5-4), η οποία σχηματίσθηκε με την ψήφο του Δημάρχου, αποφάσισε την τοποθέτηση. Την απόφαση αυτή επιβεβαίωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων χωρίς και πάλι να ληφθούν υπόψιν οι ενστάσεις της Υπηρεσίας.

Ήδη και εν όψει των αντιδράσεων που προκαλεί σε μέρος της τοπικής κοινωνίας η προοπτική της τοποθέτησης του ανδριάντα στο συγκεκριμένο χώρο και προκειμένου να συνεκτιμηθούν όλες οι ενστάσεις που προέβαλε η Υπηρεσία σε σχέση με τις βλάβες που θα προκαλέσει η τοποθέτηση του, το Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού αποφάσισε την αναπομπή του θέματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Εσένα ποια είναι η γνώμη σου για τον τετράμετρο  αδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλη;

Διαβάστε και μια άλλη άποψη από ένα παλαιότερο post του Στάθη -Σκύλου- Παναγιωτόπουλου

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

One response

16 04 2010
ο δείμος του πολίτη

Όλα τα ακούσαμε. Αλλά το να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία και την ιστορικότητα του κέντρου της πόλης δεν το περίμενα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: