Η λύση βρίσκεται στο 1923!

9 04 2010

H παρακάτω απεικόνιση της Αριστοτέλους (κλικ στην εικόνα για να τη δείτε αναλυτικά) έγινε βάσει του σχεδίου του Ερνέστου Εμπράρ που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Σκέφτεστε καμιά καλύτερη ιδέα για την ανάπλαση της πολύπαθης πλατείας;

Το σκίτσο το «έκλεψα» από την πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση της Θεσσαλονίκης που άγγιζε σχεδόν αυτό που λέμε καλή τοπική εφημερίδα. Το άρθρο ανήκει στην κ. Χριστίνα Ταχιάου και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Ernest Hébrard (από τη Βικιπαίδεια)

O Ερνέστ Εμπράρ (Ernest Hébrard) (18751933) ήταν Γάλλος αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος και πολεοδόμος. Είναι γνωστός κυριότερα για το σχέδιό του ανοικοδόμησης της Θεσσαλονίκης.

Μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917, ένα μεγάλο μέρος της Θεσσαλονίκης είχε καταστραφεί. Η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου απαγόρευσε την ανοικοδόμηση της πόλης μέχρι να εγκριθεί ένα σύγχρονο σχέδιο πόλης. Με απόφαση του υπουργού συγκοινωνιών Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ιδρύθηκε η «Διεθνής Επιτροπή Νέου Σχεδίου Θεσσαλονίκης» με πρόεδρο τον Ερνέστ Εμπράρ, για την εκπόνηση ρυμοτομικού σχεδίου. Ο Εμπράρ με την βοήθεια των ελλήνων αρχιτεκτόνων Αριστοτέλη Ζάχου και Κωνσταντίνου Κιτσίκη, συνέλαβε και ανέπτυξε ένα σχέδιο που έγινε γνωστό ως Σχέδιο Εμπράρ και το οποίο παραδόθηκε στην Γενική Διοίκηση Μακεδονίας στις 29 Ιουνίου 1918. Το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε πλήρως και χάρη σε πιέσεις μεγαλοϊδιοκτητών υπέστη πολλές μεταβολές, αλλά ήταν μια μεγάλη βελτίωση στην πρωτύτερη κατάσταση της πόλης, και της έδωσε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή ρυμοτομία και όψη.

Εμπράρ συμμετείχε επίσης και σε άλλα εγχειρήματα, όπως η ανοικοδόμηση της Καζαμπλάνκα και του παλατιού του Διοκλητιανού στο Σπαλάτο, και ο σχεδιασμός διάφορων πόλεων στην Γαλλική Ινδοκίνα.

Δείτε και το πλήρες σχέδιο του Εμπράρ για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης:

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

2 Σχόλια

14 04 2010
Abravanel

Το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε πλήρως και χάρη σε πιέσεις μεγαλοϊδιοκτητών

Αυτό είναι ένας μύθος. Η πυρίκαυστος αποτελούνταν από εβραικές μικροιδιοκτησίες και το σχέδιο, πέρα από την αδιαμφισβήτητη αντικειμενική αξία του, στρέφονταν ενάντια στην εβραϊκή κοινότητα προσπαθώντας να αποεβραιοποιήσει αυτό που ήταν ουσιαστικά η σημαντικότερη εβραϊκή πόλη της εποχής. Οι πιέσεις έρχονταν κυρίως από «αναπτυξιακούς παράγοντες» που προσπάθησαν και πέτυχαν οι εβραικές ιδιοκτησίες να μην πάν υπέρ του κράτους, που θα τις χρησιμοποιούσε να εφαρμόσει το Σχέδιο, αλλά υπέρ παλλαιοελλαδιτών κεφαλαιούχων.

25 07 2010
Το Top 5 της εβδομάδας (18 Ιουλίου – 24 Ιουλίου 2010) | Newsfilter

[…] Μήπως η λύση βρίσκεται στο 1923; Μήπως για να πάει μπροστά αυτή η πόλη, πρέπει να […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: