Ουρανοξύστες στην πόλη;

6 06 2009

skg-skyscrapers

Με βάση ένα άρθρο στο free press της Μακεδονίας LIVE! και την εικονογράφηση του Πάρι Παπάζογλου θέτουμε το ερώτημα:


Ενέργειες

Information

10 Σχόλια

13 06 2009
ονδας

μα δεδομενο το χαος που ηδη επικρατει λογω κυκλοφοριακου φορτου
φανταστειτε με μια αυξεμενη πυκνότητα, στη Τσιμισκη ας πουμε, για να
μιλαμε και ρεαλιστικα… τωρα πχ οτι η πλειοψηφια μπορει να επιθυμει κατι τετοιο ελπιζω να μην ειναι λόγω αρχιτεκτονικου αποθημενου (πεστο και κομπλεξ) μερικων….

29 06 2009
nikos

Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί να μην γίνουν ουρανοξύστες στις ελληνικές πόλεις. Με τους ουρανοξύστες θα μπορούσε να εξοικονομηθεί πολύτιμος χώρος για άλλη χρήση από αυτή ενός διώροφου ή τριώροφου εμπορικού κτηρίου . Σε έναν ουρανοξύστη μπορούν να φιλοξενηθούν πολλές εταιρίες και δεν θα χρειάζεται να κτίσουμε ένα ξεχωριστό οικοδόμημα για κάθε μια από αυτές . Στην τελική τι φοβόμαστε μην κρύψουμε τον ήδη κριμένο λευκό πύργο ? Τέλος υπάρχει η περίπτωση ένας σοβαρός επιχειρηματίας του εξωτερικού να έχει το κόμπλεξ που λες και να θέλει να κτίσει ουρανοξύστη για να εγκαταστήσει την εταιρία του σε μια πόλη ( προσφέροντας αρκετές νέες θέσεις εργασίας ) δείχνοντας έτσι το κύρος και την δύναμη της εταιρίας του.

12 07 2009
ΘΩΜΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΗΣ

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΥΨΟΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ, ΟΜΩΣ, ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ – ΕΡΕΙΠΙΩΝ ΠΟΥ ΒΡΩΜΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΣΟ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΛΠ. ΜΑΛΙΣΤΑ, ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ: ΝΑ ΚΑΘΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΑΥΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ (ΑΛΛΩΣΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ’78 ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ, ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΟΣΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΤΥΛ ΤΟΥΣ [ΑΡΤ ΝΟΥΒΟ ΚΛΠ]). Ο ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΑΡΚΟ ΕΚΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΩΣ ΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛ. ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ (ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΑΝΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ), ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΕΥΡΕΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ, ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ (ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ) ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΤΩΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΟΔΩΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΣΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΖΟΜΕΝΗΣ ΑΥΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ΟΡΘ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΥΤΗΣ ΓΟΚ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 1 ΜΟΝΟ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ, ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ. ΕΤΣΙ, ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ!!!

12 07 2009
ΘΩΜΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΗΣ

ΟΙ ΔΕ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΟΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΕΤΑΙ Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ, ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΡΔΑΡΗ, ΓΙΑΤΙ ΑΦΕΝΟΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΑΦΟΥ ΔΕ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ.

13 08 2009
Δημήτρης

Και εγω ειμαι υπερ της αποψης να κατασκευαστουν ουρανοξυστες τοσο σε Αθηνα οσο και σε Θεσσαλονικη.Δεν μπορει να υπραχει μεγαλη πολη χωρις ουρανοξυστες μικροτρες πολεις ακομα και στα Βαλκανια όπως το Ζαγκρεμπ της Κροατιας αναλαμβάνουν project τα οποια η Θεσσαλονικη δνε προκειται να αντικρυσει.Ενα αλλο παραδειγμα ειναι η Σαραγοσα πολη της Ισπανιας με μολις 700,000 κατοικους πολλοι λιγοτερους απο την θεσσαλονικη η οποια φιλοξένεσε περσι την EXPO 2008 οπου υποτιθεται θα φιλοξενουσε η Θεσσαλονικη φταιχτικαν υπέροχες εγκαταστασεις.
Οταν φυσικα αναφέρομαι σε ουρανοξυστες δεν μιλω για θεόρταα κτιρια αλλα για μεσαιου μεγεθους ουρανοξύστες 100-150-200 μετρα το πολυ.Και φυσικα οχι στο κεντρο της πόλης στξν Τσιμισκη και στη Μητροπολεως που ουτοσιαλςω δεν υπάρχουν οικοόπεδα αλλα στην περιοχη των Λαχανοκήπων αλαλ και σε υφιστάμενα οικόπεδα οπως το κτηριο της ΧΑΝΘ,το θέατρο Μακεδονικων Σπουδών και η Λεσχη Αξιωματικών θα μπορουσαν να κατασκευαστουν ουρανοξύστες, απαλ μην αναλάμβουν την σχεδιαση τους Ελληνες αρχιτεκτονες γιατι απο φανατσια έχουν μια έ΄λλειψη, ειχα δει καποιοα σχεδια ενος καθηγητη του Απθ για την περιοχη των Λαζανοκηπουν με την δυμιουργια 32 ουρανοιξυστων 165 μετρα το καθένα και ηταν εποιηκως αθλια 3 μονοκοματα τετραγωνα κτηρια που θυμίζουν πολυκατοικια
Λιγοι φαντασια δεν βλαπτει και λιγο γυαλι στους ουρανοξύστες.
Επισης μια πολη καλη ιδεα θα ήταν να δημιουρηθει ενα πυργος ο οποιος θα αντικαταστασουσε τον πυργο του οτε οπως έχουν αλλαες πολεις Σιατλ και θα γινόταν το έμβλημα της πόλης φτανει πια με τον Λευκο τον Πυργο δεν χανεται εκει θα παραμείνει απλα δεν μπορει να υπαχζρει το κομπλεξ μην κατασκευάσυμε κατι που να ξεπερανει τον Λευκο Πυργο στην Θεσσαλονικη και τον Παρθενωνα στην Αθηνα.
P.S. Πολυ καλο το blog συνέχίστε ετσι

26 12 2009
Μουμουλέτσας Γεώργιος

ΣΠΟΥΔΑΣΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΑΠΘ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΠΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΠΩΣ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΗ. ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΒΑΘΡΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΘΕΜΕΛΙΩΘΕΙ ΕΝΑΣ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ. Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 50 Μ (15 ΟΡΟΦΟΙ) ΑΠΑΙΤΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΒΑΘΕΙΕΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΠΗΡΡΕΑΖΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ) ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΚΤΗΡΙΩΝ 20-30 ΟΡΟΦΩΝ, ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΜΕΓΕΥΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΥΨΟΣ ΘΑ ΧΑΡΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ, ΓΙΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ ΠΑΡΚΑ ΚΛΠ.
ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΕΤΟΙΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ, ΑΛΛΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΕΔΑΦΟΥΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΔΡΟΜΩΝ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΛΠ.

3 01 2010
kritharidis theodoros

Γιατι ρε παιδια ειστε υπερ των ουρανοξυστων ,στο μονο που προτοτυπει η ΕΛΛΑΔΑ διεθνως ειναι το πεισμα να μην επιτρεπει να γινονται ψηλα κτιρια,ισως ειμαστε η μονη χωρα που δεν εχει ψηλα κτιρια πανω απο 20 ορόφουσς και νομίζω οτι αυτό ειναι στα θετικά μας
Δεν πιστεύω οτι η καλη αρχιτεκτονική απο δεικνυεται με τα ψηλα κτιρια .
ALEXANDERTRAVEL

3 02 2010
gm2263

ΑΧΧΧΧΧ!!! Αυτό το Γαλατικό χωριό που θέλει να μείνει ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ χωριό!!!

15 12 2010
toulipa

Πότε θα πάψουμε να είμαστε τριτοκοσμική χώρα?, πότε θα γίνουμε και εμείς πολιτισμένοι?, όλες οι χώρες του κόσμου αναπτύσσονται και σηκώνονται όλο και ψηλότερα και εμείς πέφτουμε όλο και πιο χαμηλά. Γιατί αυτός ο οπισθοδρομισμος γιατι?

16 03 2012
ΗΛΙΑΣ ΨΥΧΙΔΗΣ

Η κατασκευή ουρανοξύστη σχετίζεται αλλά και πηγάζει από την οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής (προσέλκυση επενδύσεων,οικονομική ευρωστία, γόνιμο επενδυτικό περιβάλλον). Συμβολίζει τη προσπάθεια μιας πόλης να γιγαντωθεί και να μπει στο παγκόσμιο χάρτη. Που υπάρχουν πλέον αυτά στη Θεσσαλονίκη?
Παράλληλα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ιδιαίτερο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης και η οπτική αποκοπή σε μεγάλο τμήμα της. Η επίδραση της κατασκευής τους στη πόλη θα είναι κολοσιαία, είτε αισθητικά ή και περιβαλλοντικά.
Ναι στη κατασκευή αν ενταχθούν σε μια προσπάθεια χωροταξικής αναμόρφωσης και οικονομικής αναβάθμισης της πόλης, αλλά και αλλαγής ρυθμιστικού σχεδίου.
Όχι αν κατασκευαστούν χωρίς το σεβασμό της κουλτούρας του κέντρου της πόλης και αν υπάρξει άναρχη και πρόχειρη χωροθέτηση μακριά του(π.χ. Λαχανόκηποι). Δεν έχει νόημα σήμερα να αποκεντρώνονται δραστηριότητες (εμπορικές, διοικητικές) και ταυτόχρονα να χτίζονται ουρανοξύστες.
Στατικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν

Σχολιάστε