Να το δω και να μη το πιστέψω

16 09 2008

Πράσινο διάδρομο, που θα ενώνει το περιαστιακό δάσος του Σέιχ Σου με τη θάλασσα, στο ύψος του Φοίνικα Καλαμαριάς, με ποδηλατόδρομο, πεζόδρομο και χώρους αναψυχής, σκοπεύει να δημιουργήσει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης με την ανάπλαση της περιφερειακής τάφρου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κουτσαμπάρη στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

«Ο οργανισμός έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση της μελέτης για τη διευθέτηση και την ανάπλαση της τάφρου, μήκους 9 χλμ., η οποία αποτελεί ένα από τα δύο βασικά περιφερειακά αντιπλημμυρικά έργα της πόλης (το άλλο είναι ο Δενδροπόταμος) και το επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοπράτηση του έργου. “Η υλοποίηση του έργου θα προσφέρει στους κατοίκους των τεσσάρων δήμων, Θεσσαλονίκης, Τριανδρίας, Πυλαίας και Καλαμαριάς, αλλά και του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, χώρους αναψυχής, ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 7 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ από τα κονδύλια της τέταρτης προγραμματικής περιόδου”, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, ο οποίος αποφάσισε το έργο.
Το μήκος του ποδηλατόδρομου που θα δημιουργηθεί κατά μήκος της τάφρου θα είναι 8 χλμ., ενώ του πεζόδρομου 4.850 μέτρα.
Η περιφερειακή τάφρος, που είναι τεχνητή διώρυγα, εκτείνεται από βορρά προς νότο, από τον Κεδρηνό λόφο μέχρι την Καλαμαριά και διατρέχει περιοχές τεσσάρων δήμων. Δέχεται τις απορροές έξι κύριων χειμάρρων (Κωνσταντινίδη ή Τριανδρίας, Τούμπας, Μαλακοπής ή Σταγειρίτη, Ελαιορέματος ή Κυβερνείου, Χαλίλ Ντερέ και Κυψέλης ή Αλατίνη), οι οποίοι ενέχουν πλημμυρικό κίνδυνο λόγω του γεγονότος ότι διασχίζουν το πολεοδομικό συγκρότημα.
Η κατάσταση της τάφρου σήμερα δεν είναι καλή, καθώς σε πολλά τμήματά της διατηρούνται στάσιμα νερά, πετιούνται σκουπίδια, έχουν κατασκευαστεί τεχνικά έργα διέλευσης της τάφρου, ενώ σε κάποια σημεία έγιναν και αυθαίρετες κατασκευές».
Μακάρι να γίνει ένα τέτοιο έργο, αλλά ακόμη κι αν γίνει θα αποκτήσει αξία μόνο αν οι Θεσσαλονικείς το αγαπήσουν και πάρουν τα ποδήλατα τους να πάνε εκεί, κατέβουν για περπάτημα στους πεζοδρόμους του και τολμήσουν να πάνε για πικ νικ ένα Σαββατοκύριακο…
Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: