Νέο αεροδρόμιο στο Πλατύ Ημαθίας

6 06 2008
central_06_06_08 Θετικός είναι ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης στη χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Παλαιοχώρι Ημαθίας ως εμπορευματικού, ώστε να διευκολυνθούν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τις χώρες της κεντρικής, βόρειας και ανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα δεσμεύτηκε να συνταχθεί μέσα σε δύο μήνες σχετική μελέτη από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με βάση τα στοιχεία της οποίας θα ακολουθήσουν οι περαιτέρω ενέργειες για την αξιοποίηση του αεροδρομίου.

Της Μαρίας Καραούλη

Τα παραπάνω προέκυψαν στη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, μετά από αίτημα των τοπικών φορέων των νομών Ημαθίας και Πέλλας, οι οποίοι τόνισαν ότι είναι καθοριστικός παράγοντας η χρήση του αεροδρομίου για την ανάπτυξη των εξαγωγών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Χατζηδάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Κοντός, ο γ.γ. του υπουργείο Μεταφορών κ. Σιμόπουλος, οι βουλευτές Ημαθίας κ. Χαλκίδης, Φωτιάδης και Τσαβδαρίδης, η βουλευτής Πέλλας κ. Φουντουκίδου, ο νομάρχης Ημαθίας κ. Καραπαναγιωτίδης, ο δήμαρχος Πλατέος κ. Δημητριάδης, μέλη της Κοινοπραξίας Οπωροκηπευτικών και ο εξαγωγέας του νομού και μέλος του ΣΕΒΕ Θ. Κατσιαμάκας.

ΛΕΝΕ “ΝΑΙ” ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Θετική άποψη για τη λειτουργία του αεροδρομίου και ως εμπορευματικού έχουν και οι ηγεσίες των υπουργείων Άμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το υπουργείο Άμυνας, ο υφυπουργός Ιωάννης Πλακιωτάκης είχε υποσχεθεί σε παλιότερη συνάντησή του με το νομάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη και το δήμαρχο Πλατέος Φώτη Δημητριάδη να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες με τα συναρμόδια υπουργεία και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση της πρότασης. Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε μια καταρχήν χρηματοδότηση της μελέτης για την κατασκευή του αεροδρομίου με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ). Το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν κυρίως το εξαγωγικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων προς τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και τη Ρωσία. Ο υπουργός Μεταφορών δεσμεύθηκε να προχωρήσει στην έκδοση αδειών διέλευσης σε μολδαβικά φορτηγά, για να καλυφθούν οι ανάγκες των εξαγωγών, οι οποίες φέτος μόνο για το ροδάκινο υπολογίζονται σε περίπου 1.500 φορτία, ενώ έως τώρα έχουν εκδοθεί μόνο για δέκα. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ιδιοκτήτες των ελληνικών φορτηγών διεθνών μεταφορών υποστηρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μεταφορών, οι εξαγωγείς όμως και οι παραγωγοί ζητούν δέσμευση με την υπογραφή συμβολαίων, τα οποία θα προβλέπουν ποινικές ρήτρες για τη διασφάλιση των συμφωνηθέντων.

ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ Σ

ύμφωνα με το δήμαρχο Πλατέος, οι λόγοι του αιτήματος για τη δημιουργία εμπορικού αεροδρομίου στο Παλιοχώρι είναι οι εξής:

– Στην περιοχή υπάρχουν θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις εκατό και πλέον στρεμμάτων.

– Έχουν εγκριθεί αντίστοιχες θερμοκηπιακές μονάδες τριακοσίων στρεμμάτων ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την κατασκευή άλλων επτακοσίων στρεμμάτων. – Τα παραγόμενα θερμοκηπιακά προϊόντα είναι βιολογικά με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό και με ένα ύψος ετήσιας παραγωγής που ξεπερνά τις 18.000 τόνους.

– Τέλος είναι γνωστό ότι ο κάμπος της Ημαθίας – Θεσσαλονίκης είναι ο πλέον εύφορος και πλούσιος σε υδάτινα αποθέματα της χώρας, όπου μπορούν να παραχθούν κάθε είδους οπωροκηπευτικά προϊόντα, πολλά εκ των οποίων, όπως το σπαράγγι, θα πρέπει να μεταφέρονται στους τόπους εμπορίας και κατανάλωσης το συντομότερο δυνατό, ώστε να επιτυγχάνουν τις καλύτερες τιμές και να διατηρούν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=18703

6/6/2008

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: